суботу, 13 червня 2015 р.

Преса Британії: Путін - найбільша загроза миру

В огляді британських газет:
"Параноїдальна кремлівська кліка"
Італія заграє з Росією
Російський напад на Бундестаг
Музика покращує смак їжі
Преса Британії
НАТО не готове протистояти Росії
Times у своїй редакційній статті пише, що коли в 1933 році дискусійне товариство "Оксфордський союз" ухвалило резолюцію, заявивши, що його члени "ні за яких обставин не будуть воювати за короля і країну", то нацисти відразу ж прийшли до висновку, що Великобританія - країна, над якою легко здобути перемогу.
Володимир Путін, який вчора відвідав Італію в рамках своєї стратег
Кремль, яким управляє маленька параноїдальна кліка навколо Путіна, вважає, що у нього є всі переваги "
Це опитування створює гнітючу картину рішучості країн НАТО - більшість опитаних у Франції, Італії та Німеччини заявляють, що їхні країни не повинні застосовувати збройну силу для захисту союзницької країни від нападу з боку Росії. Тільки 38% німців готові захищати східні рубежі альянсу.
Це повинно викликати занепокоєння в Польщі, країнах Балтії та Румунії - вони увійшли до складу НАТО, вважаючи, що альянс захистить їх від російської гри м'язами.
НАТО тримається на загальному розумінні необхідності модернізації своїх збройних сил, досить високому рівні витрат на оборону і обіцянку колективної безпеки. Але в найближчі роки більшість країн НАТО, в тому числі й Великобританія, порушать обіцянку витрачати не менше 2% свого ВВП на оборону.

Опитування Pew Research Center продемонстрував, що НАТО не готове битися.
Корінь проблеми полягає в нездатності європейських політиків переконати своїх громадян, що вони не можуть нескінченно залежати від США в тому, що стосується їх власної безпеки, пише Times.
На цьому тижні був також проведено опитування 50 впливових політиків в Європі та США. Переважна більшість з них згодні з тим, що найбільшу загрозу миру являють собою дії президента Путіна. Але цей консенсус не повідомляється широкій публіці.
НАТО має пояснювати, навіщо воно існує, і висувати вагомі доводи, вважає Times.
Одне з визначень декадентства свідчить, що це небажання брати на себе відповідальність. Президент Путін пронюхав саме цю руйнівну слабкість, яка дозволила йому протягом останніх 15 місяців займатися військовою авантюризмом, пише британське видання.
Беніто Муссоліні, почувши про резолюцію "Оксфордського союзу", назвав Великобританію "полохливої, в'ялою старою". Зрештою він виявився не правий, але протягом 10 років він відчував себе вільним творити, що йому заманеться.
Кремль, яким, як пише Times, управляє маленька параноїдальна кліка, що згуртувалася навколо Путіна, вважає, що у нього є всі переваги. Дивлячись з Москви здається, що післявоєнний порядок на Заході розвалюється.
Європейці не повинні давати Москві карт-бланш для анексії чужої території та дестабілізації всього регіону "
Через те, що жителі країн НАТО більше не хочуть битися, західні європейці не бачать причин захищати своїх союзників на сході, Росія почувається вільною підривати п'яту статтю договору НАТО.
Чи переживе обіцянку колективної безпеки альянсу масовану російську кібератаку на енергосистему однієї з країн НАТО? Путін, можливо, це скоро перевірить на практиці, пише газета.
У той час як такі країни як Італія і Греція відкривають свої серця Путіну, стає все менш імовірно, що санкції, накладені ЄС на Росію, залишаться в силі до кінця року, вважає Times.
Але це було б нерозумно. Європейці не повинні давати Москві карт-бланш на анексію чужій території і дестабілізацію всього регіону, пише Times.
Слабке італійське ланка
Financial Times пише, що в понеділок прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці стояв пліч опліч з іншими лідерами "Великої сімки", коли ті погрожували накласти нові санкції на Росію за її агресію на сході України.
Для Володимира Путіна тепла зустріч в Мілані дає йому можливість продемонструвати своєму власному народу, що він не дипломатичний вигнанець.
У понеділок він же тепло зустрічав російського президента Володимира Путіна в Мілані, обмінюючись з ним жартами про горілку і футболі. "Я сподіваюся, що наша збірна дасть вам привід засмутитися, як мінімум в тому, що стосується спорту", - пожартував колишній мер Флоренції, всіляко намагаючись не звертати уваги на те, що проведення чемпіонату світу в 2018 році в Росії ставиться під сумнів.
Все це нагадало оглядачам про теплі стосунки між Італією і Росією, які в останні кілька місяців заважають європейським партнерам Італії протистояти все більш агресивному Путіну.
З тих пір як минулого року ЄС став накладати на Росію санкції, західні дипломати вважають Італію можливою слабкою ланкою.
Частково це пояснюється близькою дружбою Путіна з колишнім прем'єр-міністром Італії Сільвіо Берлусконі.
Як би підкреслюючи це, перед місцем зустрічі Путіна і Ренці пройшла пропутінська демонстрація, на якій прихильники антиєвропейської "Північної ліги" розмахували російськими прапорами та викрикували "Свободу Донбасу!"
Тісні відносини Італії з Росією почалися як мінімум із закінченням холодної війни, завдяки зв'язкам італійської компартії з радянським режимом. Ці зв'язки продовжилися і зміцнилися під час правління Сільвіо Берлусконі.
За його три терміни на посаді прем'єр-міністра італійські компанії встановили торговельні та інвестиційні зв'язки з Росією, яким зараз загрожує криза на Україні. На зустрічі з Путіном були присутні глави декількох найбільших італійських компаній.
За словами аналітиків, італійський бізнес чинить тиск на Ренці з тим, щоб санкції були ослаблені. А під час зустрічі з президентом Путіном, Маттео Ренці підкреслював добру співпрацю з Росією, зазначає Financial Times.
Російські хакери б'ють по Бундестагу
Times пише, що російських хакерів звинувачують у тому, що вони вчинили велике кібернапад на комп'ютерну систему Бундестагу, в результаті чого всю систему доведеться, мабуть, замінити, що обійдеться в мільйони євро.
У Бундестазі вже панує параноя навколо роботи розвідслужб.
Кібератака була виявлена ​​місяць тому, але фахівці тепер визнали, що троянська програма не була повністю видалена і може як і раніше красти інформацію, відправляючи її в невідомому напрямку.
Газета Der Spiegel пише, що сліди цієї програми ведуть до "східним розвідслужбам", що дає експертам підстави вважати, що мова йде про російське СВР.
Напад стався в непростий момент німецько-російських відносин, оскільки канцлер Німеччини, Ангела Меркель, все більше незадоволена тим, що її переговори з президентом Путіним, спрямовані на припинення військових дій на сході України, не приносять результатів.
Експерти кажуть, що хакери "повністю зламали" комп'ютерну програму німецького парламенту, і що комп'ютери, судячи з усього, доведеться замінити.
Це обійдеться в мільйони євро і значно ускладнить роботу парламентаріїв, а також стане продовженням скандалу, який розпочався після того, як Едвард Сноуден повідомив, що американські розвідслужби мали доступ до телефонних переговорів Ангели Меркель.
У Бундестазі вже панує параноя навколо роботи розвідслужб, і зараз за лаштунками сперечаються про те, чи потрібно дати німецькій контррозвідці доступ до комп'ютерної системи парламенту, щоб та могла розслідувати хакерську атаку.
Контррозвідку Німеччини звинувачують в тому, що вона допомагала США збирати інформацію в Європі, і зараз деякі депутати Бундестагу відмовляються дозволити їй розслідувати напад хакерів.
Times нагадує, що в квітні хакери здійснили напад на сайт французької телекомпанії TV5 Monde. Сайт був зламаний, і на ньому з'явилися пропагандистські матеріали "Ісламської держави". Однак поліція прийшла до висновку, що ця атака - справа рук групи хакерів з Росії під назвою АРТ28, яка, як пише Times, наскільки відомо, контролюється Кремлем.
ії внести розкол в рядах Європи, також буде задоволений результатом опитування громадської думки, проведеного американською незалежною соціологічною компанією Pew Research Center.

Немає коментарів:

Дописати коментар