вівторок, 16 червня 2015 р.

Генсек НАТО: путінська мілітаристська риторика небезпечна

Йенс Столтенберг, генеральний секретар НАТО, заявив, що військова риторика Росії небезпечна і несе дестабілізуючий характер.
"Через те, що ми з цим маємо справу, ми посилюємо готовність наших сил", -  заявив Столтенберг.
Раніше президент Росії  розповів, що ядерні сили Росії поповняться сорока новими балістичними міжконтинентальними ракетами.
"Ми реагуємо так для того, щоб НАТО і надалі залишалася альянсом, що надає захист усім союзників проти загрози", - зазначив Столтенберг.

Напруга у відносинах Росії і НАТО наростає через роль Москви у конфлікті на сході України.
Західні лідери та країни альянсу звинувачують Росію у відправці важких озброєнь та солдатів, включаючи танки і ракети для підтримки озброєних прихильників самопроголошених республік в Донбасі.
"Якщо хтось поставить під загрозу якісь із  наших територій, то , відповідно ми, повинні будемо націлити наші ударні засоби та збройні сили на території, від яких віє загрозою. Ми, звичайно, будемо все аналізувати, уважно стежити. Але поки немає нічого такого, щоб примусило нас хвилюватися ", - сказав Путін за підсумками переговорів з Саулі Нііністе, президентом Фінляндії.
 "Нас більше турбує система протиракетної оборони, що зараз розгортається у повному масштабі", - додав президень РФ.
"Гонка озброєнь"
Російські експерти сходяться в тому, що заява Путіна не стало великою несподіванкою. За їх словами, мова йде про планову заміну ракет в ядерному арсеналі Росії.
Частина коштів доставки підлягала заміні в рамках держпрограми озброєнь. Інша частина - ракети Р-36М ("Сатана") - були зроблені концерном "Південмаш", розташованим в Дніпропетровську. Їх обслуговуванням займалися українські фахівці, і тепер - внаслідок різко погіршення відносин Москви з Києвом - ці ракети необхідно знімати з озброєнь і міняти на нові.
Володимир Путін розводився також про те, що ядерні сили Росії поповняться сорока новими  балістичними міжконтинентальними ракетами.
При цьому поширену думку про те, що російський ракетно-ядерний потенціал застаріває, фахівці називають не відповідним дійсності. Росія, очевидно, витрачає гігантські кошти на його підтримку, і це лише черговий крок прийнятої стратегії.
Російська влада і раніше попереджала, що Москва відреагує на плани з розміщення важких озброєнь в Східній Європі, включаючи прибалтійські країни.
"Відчуття таке, що наші колеги з країн НАТО самі підштовхують до гонки озброєнь", - заявив   Анатолій Антонов, заступник міністра оборони Росії.
 Олександр Гольц, військовий експерт також вважає, що заяву Путіна було розраховано насамперед на зовнішню, західну аудиторію.
"Більш-менш очевидно, що Росія і Захід стрімко рухаються до ситуації нової холодної війни ... Від підтримки безпеки за рахунок заходів довіри, договорів, обидві сторони перейшли до взаємного військового стримування", - говорить він.
"Однак тут потрібно розуміти, що Росія не має ресурсів Радянського Союзу, - додає експерт. - Старіюче населення, відсутність союзників і так далі. Так що їй залишається одне: ядерна зброя. І я думаю, що Москва зайнята саме тим, щоб перевести свій ядерний потенціал у потенціал політичний ".
Джонатан Маркус, кореспондент Бі-бі-сі з питань дипломатії та оборони :
На тлі зростаючої напруги із Заходом російський президент Володимир Путін знову приділяє особливу увагу ядерному арсеналу своєї країни.
Почасти це відображення безперервного ослаблення Росії в плані звичайних озброєнь. У країні проводиться значна модернізація стратегічних ядерних озброєнь, включаючи введення нових балістичних ракет, більш сучасних бомбардувальників і запуск нових підводних човнів.
В останні роки застарілі озброєння виводяться з експлуатації, тому розмір загального військового арсеналу Росії скорочується.
Однак це скорочення незабаром може припинитися, що викличе різноманітні питання у інших ядерних держав.
Найбільше Захід турбує саме те, що у своїй риториці Москва знову приділяє особливу увагу ядерним силам, а не звичайним озброєнням.
Загрози розгортання системи ядерних ракет малої дальності в Криму супроводжувалися завуальованими попередженнями про спрямованість ядерної зброї на країни НАТО, в яких можуть бути розміщені системи ПРО.

Немає коментарів:

Дописати коментар