суботу, 20 червня 2015 р.

Прокурор Зімбабве: секс з дітьми інколи припустимий

За словами генпрокурора, багато дівчаток з бідних сімей не мають іншої перспективи, окрім раннього шлюбу.
У Зімбабве вибухнув скандал з приводу висловлювань генерального прокурора країни Йоханнеса Тома про те, що не всі випадки статевих зв'язків з дівчатками молодше 16-ти років слід трактувати як зґвалтування.
В інтерв'ю, опублікованому в офіційній газеті Chronicle, прокурор риторично запитав, які альтернативи раннього шлюбу є в розпорядженні дівчаток, які не ходять до школи.
Багато активістів правозахисних організацій в країні засудили його висловлювання про те, що дівчатка вже у віці 12 років повинні визнаватися повнолітніми.
За даними ООН, в Зімбабве 4% дівчаток виходять заміж до досягнення віку 15 років, а 30% - до 18 років.

Міністр інформації країни Джонатан Мойо підтримав правозахисників, назвавши висловлювання Томана обурливими та заявивши, що вони ставлять під сумнів можливість збереження за ним посади генерального прокурора.
У своєму інтерв'ю Томан заявив, зокрема, що при розгляді справ про посягання на статеву недоторканість неповнолітніх необхідно ретельно розглядати бажання дівчаток, які, за його словами, хочуть вийти заміж до досягнення офіційного повноліття і дають свою згоду на вступ у сексуальні відносини.
Томан вказав, що його позиція була б іншою, якби дівчатка отримували загальну освіту до 18 років в умовах, які передбачають їх безпеку.
Він навів як приклад ситуацію, коли батьки 15-річної дівчинки, яка закінчила школу, мають можливість видати її заміж.
"Ви хочете сказати, що такого не повинно відбуватися, навіть якщо дівчинці більше нічого робити, окрім як вийти заміж?", - Заявив генпрокурор.
Судове свавілля
В даний час повноліття в Зімбабве настає після досягнення 16 років, але нова конституція країни, прийнята в 2013 році, містить згадку про те, що молоді люди молодше 18 років не здатні створювати сім'ю, що поставило під сумнів саме поняття неповноліття і шлюбного віку.
Як зазначає кореспондент Бі-бі-сі в Хараре Стів Викерс, неясно ще й те, наскільки вільно суддям дозволено трактувати закони щодо шлюбного віку.
Багато шуму в Зімбабвійському суспільстві наробили умовні вироки чоловікам, засудженим за зґвалтування, зазначає кореспондент.
Відомі й випадки, коли малолітні дівчинки давали згоду на вступ у статеві відносини за незначні суми грошей, іноді за долар, або за солодощі.
"Моя 12-річна донька - дитина, вона навіть не вміє зав'язувати шнурки на черевиках, як вона може давати згоду на шлюб або секс?" - Заявила одна з мешканок столиці.
В інтерв'ю газеті прокурор Томана також висловився на захист практики направлення засуджених за зґвалтування на громадські роботи в школах, заявивши, що такі люди більше не становлять загрозу суспільству.
За даними Дитячого фонду ООН, близько 20% неповнолітніх дівчаток у Зімбабве піддаються насильству при першому статевому контакті.
Економіка Зімбабве знаходиться в глибокій кризі, а мільйони жителів країни страждають від злиднів і високого безробіття.

Немає коментарів:

Дописати коментар