суботу, 13 червня 2015 р.

Преса Британії: Кремль купує європейських політиків?

В огляді британських газет:
Путін проти Саакашвілі
Кого Росія фінансує в Європі?
Олігархи сподіваються на скасування ЧС-2018?
США більше не бойкотують "путінську тусовку"
У Росії зростає число бідних
Нестерпне тягар боргів України
Європейські амбіції Азербайджану
Преса Британії
Призначення Саакашвілі і реакція Путіна
Independent зазначає, що призначення Михайла Саакашвілі губернатором Одеси має сприйматися президентом Путіним як особистий виклик.
Офіційно Саакашвілі був призначений на цей пост президентом України Петром Порошенком, бо Саакашвілі - сильний лідер, реформатор, успішно боровся з корупцією в Грузії. Він також відчув на собі російську агресію, що, з точки зору Києва, є важливим досвідом у справі захисту регіону від підтримуваних Росією сепаратистів.
Але управляти Одесою буде непросто.
Поки ще не ясно, чи призведе присутність Саакашвілі в Одесі до того, що Путін проковтне її, як крокодил "

Independent
З точки зору міжнародних відносин, критично важливою буде реакція Москви на призначення Саакашвілі.
Одеса була далеко від лінії фронту, але саме тут торік 48 осіб, які підтримували Росію, згоріли в будівлі профспілок. Атмосфера в Одесі залишається напруженою. Лише в одному грудні тут вибухнули п'ять бомб.
Як вплине призначення Саакашвілі на цю, в буквальному сенсі слова, вибухонебезпечну ситуацію, поки не ясно.
Почувши про цю новину, російський прем'єр, Дмитро Медведєв, назвав призначення "шапіто-шоу". Саакашвілі відповів, що реакція Медведєва була "істеричною".
Прокремлівська преса вважає, що колишній грузинський лідер, швидше за все, спробує організувати "провокації".
Саакашвілі та президент Путін давно вже обмінюються "люб'язностями". Наприклад, минулого Саакашвілі назвав Путіна "крокодилом, який готовий вас проковтнути".
Путін, зі свого боку, сказав тодішньому президентові Франції Ніколя Саркозі (якщо вірити тим, хто був присутній на їх зустрічі), що хотів би "повісити Саакашвілі за одне місце". Коли Саркозі висловив своє здивування, російський президент нагадав йому, що "американці повісили Саддама Хуссейна".
Як показують події в Криму та Донбасі, президент Путін готовий, як і екс-президент США Буш, використовувати військову силу для досягнення своїх цілей.
Поки ще не ясно, чи призведе присутність Саакашвілі в Одесі до того, що Путін "проковтне її, як крокодил". Але вже ясно, що в українського конфлікту з'явився ще один, суто особистий аспект, пише Independent.
Європарламент турбує Росія
Фінансовані Росією політичні партії являють собою небезпеку демократичним цінностям і верховенству закону в ЄС "
Times пише, що британська партія євроскептиків і націоналістів UKIP разом з французьким "Національним фронтом" безуспішно намагалася запобігти можливому розслідування ЄС російського фінансування політичних партій в Європі.
Депутати Європейського парламенту закликали ЄС прийняти закон, що забороняє фінансування політичних партій в країнах Євросоюзу політичними або іншими силами ззовні ЄС.
Резолюція Європарламенту, яка має лише рекомендаційний характер, оскільки ЄС не має права втручатися в питання фінансування партій, була запропонована депутатом з Литви Габреліусом Ландсбергісом, який, за його власними словами, побоюється виникнення нового "націоналістичного інтернаціоналу", на зразок Комінтерну.
У резолюції Ландсбергіса йдеться, що Європарламент "глибоко стурбований все більш тісними контактами і співпрацею між європейськими популістськими, фашистськими та вкрай правими партіями з одного боку, і націоналістичними угрупованнями в Росії з іншого, чому сприяє керівництво Росії".
Депутати Європарламенту вважають, що фінансовані Росією політичні партії "являють собою небезпеку демократичним цінностям і верховенству закону в ЄС".
У минулому лідер британської партії UKIP Найджел Фараж схвально відгукувався про президента Путіна. У 2014 році французька преса виявила, що партія "Національний фронт", отримала позики в розмірі, як мінімум, 9 млн євро, від російського банку, нібито пов'язаного з президентом Путіном.
Проти угорської вкрай правої партії "Йоббік" і проросійськи налаштованої латвійської партії Latvijas Krievu savieniba ("Російський союз Латвії") уже розпочато кримінальне розслідування, оскільки вони звинувачуються в тому, що отримують фінансову допомогу від Росії.
Європарламент хотів би, щоб Єврокомісія створила спеціальний механізм моніторингу "фінансової, політичної чи технічної допомоги, яку Росія надає політичним партіям та іншим організаціям в ЄС".
Росія і скандал у ФІФА
Financial Times пише, що корупційний скандал у ФІФА зачіпає російських олігархів.
Як пише газета, в той час як над чемпіонатом світу 2018 року в Росії збираються хмари, офіційна позиція Москви полягає в невизнанні можливих проблем.
Стадіони, які зараз будуються в Росії, будуть найдорожчими з усіх чемпіонатів світу "
Financial Times
Але, попри гучні слова офіційних представників, серед бізнес-еліт і спортивному світі в країні наростає занепокоєння і невпевненість в тому, що означає для Росії розширюється корупційний скандал у ФІФА.
"Звичайно ситуація навколо Блаттера і ФІФА може вплинути на чемпіонат світу в Росії", - цитує газета Германа Чистякова, колишнього менеджера клубу "Анжи".
Уряд різко відреагував на висловлювання, що Росія може втратити право проводити чемпіонат.
Росія вже виділила мільярди доларів на підготовку чемпіонату, в основному з федерального бюджету, який і без того відчуває на собі наслідки падаючих цін на нафту і міжнародних санкцій.
Деякі російські олігархи також інвестували сотні мільйонів своїх власних доларів. Контракти на будівництво стадіонів, як стверджує видання, були розподілені між чотирма олігархами - Арас Агаларова, Дмитром Пумпянським, Равілем Зіганшина і Геннадієм Тимченком, на якого США наклали санкції, як на члена "близького оточення Путіна".
У своїх заявах ці бізнесмени кажуть, що контракти ніяк не можна назвати угодами на пільгових умовах. Тимченко, наприклад, скаржився, що навіть не зможе покрити свої витрати, якщо бюджети на будівництво стадіонів не будуть збільшені (що і сталося, зазначає газета).
Газета, однак цитує Мартіна Мюллера, фахівця з великим спортивним заходам з Цюріхського університету, який говорить, що стадіони, які зараз будуються в Росії, будуть найдорожчими з усіх, які були зведені для чемпіонатів світу.
За його оцінками, кожне місце на російських стадіонах буде коштувати 11600 доларів - майже вдвічі дорожче, ніж на чемпіонаті світу в Бразилії. За його словами, "весь процес розподілу контрактів був дуже непрозорим".
З початку скандалу в ФІФА, російські олігархи витримують підкреслене мовчання. Але, як пише газета, деякі бізнесмени в Москві сподіваються, що хрестовий похід проти ФІФА, розпочатий США, призведе до того, що у Росії заберуть право проводити чемпіонат світу, і країна зможе уникнути марнотратства і перевитрат, як сталося в Сочі.
Як говорить Мартін Мюллер, "з точки зору економіки, для всієї Росії було б краще, якби ФІФА відібрала у неї чемпіонат світу", - пише Financial Times.
США і економічний форум в Петербурзі
Заборони на поїздку в Петербург немає
Financial Times
Financial Times пише, що найбільш відоме російська економічна подія поверне собі частину свого колишнього блиску, оскільки влада США більше не наполягає на тому, щоб голови американських компаній не приїжджали на Міжнародний економічний форум у Петербурзі, відомий як, свого роду російський, Давос. Форум починається 18 червня.
Як американські бізнесмени, так і чиновники кажуть, що "заборони" на поїздку в Петербург немає, що підкреслює більш м'який підхід Вашингтона до подібних вояжам, порівнюючи з минулим роком.
"Ми говоримо бізнесменам, що якщо ви нас запитаєте, то ми не будемо переконувати вас туди їхати, але якщо не запитаєте, то нічого не станеться", - цитує газета неназваного американського дипломата.
Новий підхід США до петербурзького форуму сформувався через місяць після того, як держсекретар США Джон Керрі відвідав Росію. Це може бути ознакою того, що Вашингтон хоче відновити діалог з Москвою.
У попередньому списку гостей, який бачила Financial Times, в Петербург приїдуть голови AT Kearney, Boston Consulting Group, PwC, Ernest & Young, а також Shell і BP.
Цей список значно відрізняється від списку 2014 року, коли представники Білого Дому закликали глав американських компаній від імені президента Барака Обами триматися осторонь від так званої "путінської тусовки".
Їх приклад наслідували глави компаній інших західних країн, які також залишилися вдома.
Форум триває два з половиною дні, і окрасою програми є зустріч з президентом Володимиром Путіним з іноземними бізнесменами і його відповідями на їхні запитання.
У червні 2014 року, в самий розпал української кризи, розмови на форумі йшли навколо війни на Україні, пише Financial Times.
Зростання бідності в Росії
У бідності тепер живе кожен шостий росіянин "
Times
Times пише, що ще три мільйони росіян опинилися за межею бідності цього року, так як заглиблюється економічна криза, посилена західними санкціями, негативно позначається на рівні життя.
Торговельні обмеження, введені Заходом через дії Кремля на Україну, і контрзаходи вжиті самою Росією, лише посилили удар, нанесений російській економіці падаючими цінами на нафту і зростаючою інфляцією, що призвело до рецесії.
За даними Росстату, в першій чверті цього року числі бідних в Росії збільшилася на 15,9%, тобто на 3,1 мільйона чоловік, порівнюючи з тим же періодом у 2014 році. У бідності тепер живе кожен шостий росіянин.
Частково зростання числа бідних пояснюється тим, що влада підвищила прожитковий мінімум на 25%, до 9662 рублів на місяць. Зарплати в країні, тим часом, не піднімалися.
Президент Путін і члени його уряду намагаються применшувати масштаби першої, за останні шість років, рецесії в Росії, вказуючи на зростаючий курс рубля і кажучи, що скоро знову економіка підніметься.
Однак Олексій Кудрін, колишній міністр фінансів та людина, наближений до Путіна, заявив у червні, що це не так, і що в країні настала повномасштабна криза. Він передбачає, що цього року ВВП Росії скоротиться на 4%, і не буде рости в 2016 році.
Рецесія підриває одне з головних досягнень правління Путіна - при ньому росли доходи населення, і мільйони людей вийшли з бідності.
Але, якщо в 2012 році число бідних в Росії досягало 15,4 млн осіб, то в минулому році ця цифра піднялася до 16,1 млн, і очікується, що в кінці 2015 року вона досягне 17,8 млн чоловік.
У квітні Світовий Банк заявив, що, за його підрахунками, до кінця цього року близько 20 млн росіян, тобто 14,2% населення, будуть жити за межею бідності, як пише Times.
Україні потрібна термінова допомога
Financial Times пише, як Україна бореться за своє існування. Найважливішим питанням зараз є скорочення мільярдних боргових зобов'язань перед міжнародними кредиторами.
Київ не може витрачати приблизно 5% ВВП на боргові зобов'язання  в той час, як він опинився

Немає коментарів:

Дописати коментар