пʼятницю, 26 червня 2015 р.

Наскільки багата королева Британії?

Противники монархії запевняють, що королева занадто дорого обходиться платникам податків, прихильники вважають, що вона чесно відпрацьовує свій хліб.
"Власність Корони" (Crown Estate) - компанія, яка управляє королівської нерухомістю, - отримала в цьому році рекордний прибуток у розмірі 285 млн фунтів (майже 450 млн доларів), а виплати самій королеві, що здійснюються коштом платників податків, в майбутньому році, як очікується, виростуть на 2 млн фунтів (3 млн доларів).
Але наскільки багата королева і звідки береться це багатство?

Незважаючи на те, що багато подробиць стану рахунків королеви стають надбанням громадськості, точні дані про її добробут невідомі.
Королева не зобов'язана розголошувати стан своїх персональних рахунків.
Згідно списку найбагатших людей Великобританії цього року, складеним газетою Sunday Times (Sunday Times Rich List 2015), її стан оцінюється в 340 млн фунтів - на 10 млн фунтів більше, ніж торік.
Відомі статки королеви можуть бути поділені на її приватний дохід і фінансування з боку держави, яке вона отримує, як правлячий монарх.
"Власність Корони" володіє іподромом в Аскоті, де проводяться королівські скачки.
Головне джерело відомих королівських доходів - це Суверенний грант, який є фіксованим відсотком прибутку "Власності Корони".
"Власність Корони" виникла в 1760 році, коли король Георг III досяг угоди з урядом, згідно з яким прибуток від королівської нерухомості почав надходити в казну.
Натомість монарх більше не мав оплачувати витрати цивільного уряду і борги попередніх монархів, а йому самому покладалася щорічна фіксована сума.
З тих пір кожен наступний монарх традиційно погоджувався на ці умови.
Сьогодні "Власність Корони" являє собою незалежне комерційне підприємство з найбільшим у Британії портфелем нерухомості. Величина її капіталу зараз знаходиться на рекордно високому значенні в 11,5 млрд фунтів - на 16,1% більше, ніж у 2014 році.
Більша частина активів знаходиться в Лондоні, проте "Власність Корони" також володіє нерухомістю в Шотландії, Уельсі та Північній Ірландії.
Серед об'єктів - Великий Віндзорський парк і Королівський іподром в Аскоті, але основну частину портфеля становить житлова і комерційна нерухомість, включаючи офіси, магазини та торгові центри, а також більша частина будівель на Ріджент-стріт в лондонському Вест-Енді.
Згідно з поточною угодою про фінансування, весь прибуток "Власності Корони" йде в казну, а 15% належать королеві.
Це називається Суверенним грантом, який йде на оплату церемоніальних обов'язків.
Торік Суверенний грант склав 37,9 млн фунтів, з яких королева витратила 35,7 млн ​​фунтів.
Ці гроші, в числі іншого, пішли на оплату персоналу, обслуговування нерухомості, поїздки, комунальні послуги.
"Власність Корони" формально належить монарху під час його правління, але практично - не може бути продана.
Персональні доходи
Персональний дохід королеви, в основному, використовується для покриття витрат інших членів королівської сім'ї.
Засоби здебільшого надходять з герцогства Ланкастер, яке включає в себе належні королеві землі, нерухомість і активи та управляється окремо від "Власності Корони".
Балморал в Абердіншир є особистою власністю королеви
У портфелі герцогства - 18454 га землі в Англії та Уельсі, а також комерційна, сільськогосподарська та житлова нерухомість.
Хоча вона вважається власністю королеви і передається у спадок, продати його вона не може.
Як і у випадку з "Власністю Корони", прибуток герцогства Ланкастер йде в казну, яка потім виділяє королеві кошти на витрати, які не покриває Суверенний грант.
Цього року персональний дохід королеви склав 13,3 млн фунтів, основну частину якого забезпечило герцогство Ланкастер.
В уряді навіть є спеціальна посада - канцлер герцогства Ланкастер, в чиї обов'язки входить управління нерухомістю та рентою герцогства.
Зараз цей пост займає Олівер Летвін - член парламенту від Західного Дорсета, який також відповідальний за секретаріат кабінету міністрів.
Крім того, доходи герцогства Корнуолльского йдуть на особисті та офіційні витрати принца Уельського і герцогині Корнуолльской.
Обидва герцогства звільнені від податку на прибуток організацій тому, що належать Короні.
Інвестиції королеви
Масштаб персонального доходу королеви менш відомий.
Королівська колекція включає в себе картину Антоніса ван Дейка "Карл I в трьох ракурсах", написану в 1636 році
За інформацією Sunday Times, у неї є портфель інвестицій, який в основному складається з акцій і блакитних фішок британських компаній. Його вартість оцінюється в 110 мільйонів фунтів.
Королева також володіє особистої нерухомістю, включаючи Сандрінгемскій палац в Норфолку, Балморал в Абердіншир та інші особняки меншого розміру
Серед іншого майна - королівська колекція марок, живопис, діаманти, автомобілі, коні та спадщина Королеви-матері.
Крім особистого майна Єлизавети II існує Королівська колекція, яка включає в себе твори мистецтва та коштовності.
Вона складається з, більш ніж, мільйона предметів і коштує 10 млрд фунтів, але не вважається станом самої королеви, оскільки зберігається для її наступників і країни.
У колекцію також входять картини старих майстрів, історичні фотографії, меблі, книги та інші твори мистецтва.
Вони зберігаються в кількох місцях, у тому числі в Хемптон-корті і Віндзорському замку.

Немає коментарів:

Дописати коментар