пʼятницю, 12 червня 2015 р.

Європейський парламент прийняв резолюцію, який закликає переглянути відносини Євросоюзу з Росією і більше не вважати Кремль партнером Брюсселя.

    Резолюція закликає держави Євросоюзу зайняти відносно Москви єдину позицію щодо анексії Криму і "прямої та непрямої участі Росії" у збройному конфлікті на сході України.
Документ також рекомендує державам ЄС утриматися від двосторонніх угод з Москвою, які йдуть врозріз з цією позицією. Крім того, резолюція закликає до якнайшвидшого створення європейського енергетичного союзу.
      Також пропонується активніше боротися з російською пропагандою і, зокрема, створити російськомовні ЗМІ, які могли б конкурувати з державними ЗМІ в Росії і (на відміну від них) висвітлювати поточні події об'єктивно.
      За ухвалення резолюції проголосували 494 євродепутата, проти - 135, утрималися 69.
Повідомляється, що проти цієї резолюції голосували депутати Європарламенту від ультраправих і націоналістичних партій, в тому числі і від Партії незалежності Сполученого Королівства (UKIP) і французького Національного фронту.
Росія поки не відреагувала на цю заяву депутатів Європейського парламенту.
Українська влада та країни Заходу звинувачують Росію у наданні військової допомоги самопроголошеним ДНР і ЛНР і в прямому військовому участь у конфлікті на сході України. Москва заперечує ці звинувачення.
"Роздоріжжя"
      "Своєю агресією проти України та анексією Криму російське керівництво привело наші відносини до роздоріжжя. В якому напрямку вони будуть розвиватися далі - в бік співпраці або ж все більш глибокого відчуження - вирішувати Кремлю", - заявив ініціатор резолюції, литовський депутат Габріелюс Ландсбергіс (онук Вітаутас Ландсбергіс, одного з лідерів Литви після відновлення незалежності).
      У резолюції наводиться довгий каталог порушень прав людини в Росії в останні місяці: закони проти неурядових організацій та засобів масової інформації, закон про заборону "пропаганди гомосексуалізму" і зумовлений ним сплеск гомофобного насильства, а також переслідування кримсько-татарських громадських діячів та організацій після анексії Криму .
У тексті говориться, що "Олексій Навальний, видатний опозиційний лідер, притягнутий до суду і засуджений на підставі підроблених доказів і продовжує піддаватися залякуванню і утискам, в тому числі і через ув'язнення його брата, а Партії прогресу, яку він очолює, заважають прийняти участь у наступних парламентських виборах ".
      Також наголошується, що Надія Савченко, депутат Верховної ради України, "незаконно затримана в Росії в порушення норм міжнародного права".
Марін Ле Пен у Москві 26 травня 2015
     Ультраправа партія Марін Ле Пен у Франції отримала кредит від "Першого чеського-російського банку"; Ле Пен підтримує анексію Криму
Резолюція вказує на низькі місця Росії у міжнародних рейтингах корупції та свободи ЗМІ.
Крім того, в документі йдеться, що "безвідповідальні дії російських винищувачів поблизу повітряного простору країн-членів ЄС та НАТО ставлять під загрозу безпеку цивільних польотів і можуть стати загрозою безпеки європейського повітряного простору", що Росія призупинила участь в переговорах за Договором про звичайні збройні сили в Європі і "порушила Договір про ліквідацію ракет середньої дальності і меншої дальності".
Російські офіційні особи відкидають звинувачення, раніше звучали з боку США, про порушення Договору РСМД .
      Більше не стратегічний партнер
Враховуючи все перераховане, у резолюції йдеться - "зараз Росія, через свої дії в Криму і в Східній Україні, більше не може розглядатися як" стратегічний партнер ", оскільки стратегічне партнерство має ґрунтуватися на взаємній довірі і повазі до міжнародного права, яке  в свою чергу  ґрунтується на демократії, суверенітеті держав та їх свободі самостійно вибирати свій внутрішній конституційний устрій і зовнішньополітичну орієнтацію, на територіальній цілісності держави, повазі до верховенства закону, прав людини і принципам міжнародної дипломатії і торгівлі ".
      У цьому зв'язку, серед іншого, Європарламент пропонує надати підтримку "проектам, націленим на просування і розвиток високих стандартів журналістики, свободи ЗМІ та неупередженої та достовірної інформації в Росії, а також на деконструкцію пропаганди всередині країн ЄС і Східного партнерства".
      Також, зважаючи на зростаючі зв'язки російських націоналістів з "популістськими, фашистськими і вкрай правими партіями в Європі", Єврокомісії пропонується підготувати законодавство, що забороняє фінансування політичних партій в країнах ЄС політичними чи економічними зацікавленими сторонами з-за меж Євросоюзу.
      Раніше Європарламент закрив вільний доступ в свої будинки в Брюсселі і Страсбурзі російським дипломатам, за винятком самого посла Володимира Чижова і ще одної неназваної особи.
      Ця міра була заявлена ​​як відповідь на те, що Росія заборонила в'їзд 89 європейським політикам і посадовцям, включаючи 19 членів Європарламенту.
У відповідь заступник міністра закордонних справ Росії, Сергій Рябков саркастично зауважив, що в Європарламент "можна не заходити".

Немає коментарів:

Дописати коментар