середу, 17 червня 2015 р.

Емігруєте в Лондон? Ось що вас там чекає

Лондон
Британія відома традиціями, які не змінювалися протягом кількох століть
Розвинена економіка, пам'ятки світового класу, легкість доступу до континентальної Європі - все це робить Лондон вельми привабливим для іноземців. Але з якими проблемами доведеться зіткнутися людям, які переїжджають в британську столицю? Ми розповімо про найголовніші труднощі.
Переїзд в британську столицю пов'язаний з рядом проблем. Найбільше місто Західної Європи відоме високою вартістю життя, особливо оренди або купівлі житла. Деякі важко звикають до своєрідної британської погоді, особливо складно полюбити її приїжджим із сонячних країн.
А попри те, що Лондон - місто сучасне, його культура йде корінням у вікові британські традиції, які іноземцям не завжди близькі та зрозумілі.

Але більшість людей цілком вписуються в лондонське життя.
В опитуванні, проведеному в 2015 році банком HSBC, Британія була названа "кращим місцем для іноземців, що віддають перевагу спілкуватися з місцевими жителями, а не зі своєю діаспорою" (таких іноземців тут 49%, в порівнянні зі середньосвітових показником в 31%). Половина всіх іноземних іммігрантів, які приїхали до Британії, знаходять в країні партнерів, з якими пов'язують своє життя.
Отже, що вам потрібно знати, щоб досвід переїзду в Лондон був вдалим?
Пошук роботи
За офіційними даними, у 2014 році Великобританія видала 538 817 віз з дозволом на роботу. Це на 37% більше, ніж у 2013-му.
Тим не менше, знайти роботу в Лондоні може бути непросто - незалежно від того, чи перебуваєте ви в місті чи ведете пошук роботи з-за кордону. Якщо ви хочете переселитися в британську столицю, але не маєте громадянства країни ЄС або сімейних зв'язків у Британії, то отримання пропозиції від роботодавця практично залишається вашим єдиним варіантом.
У висококваліфікованих працівників з-за меж ЄС є три основні шляхи отримання дозволу на роботу. Воно видається для професій, в яких існує брак кадрів; в тих випадках, коли не вдалося знайти відповідає всім вимогам місцевого кандидата; та для переказів персоналу з однієї філії компанії в іншій. У лютому 2015 комітет британського уряду з імміграції додав до списків професій, в яких є брак кадрів, 10 додаткових спеціальностей, в основному технологічних та медичних.
Навіть якщо у вас є право жити і працювати в Британії з якої-небудь іншої візи, наприклад, подружньої, все одно ринок праці потрібно вивчити заздалегідь.
"Для того, щоб пошук роботи за кордоном був більш ефективним, не обов'язково прикладати до нього дуже багато зусиль, але важливо розуміти, куди саме ці зусилля потрібно докласти", - радить Ліза Ларю з лондонської компанії Careerworx, що пропонує кар'єрно-консультаційні послуги для приїжджих іноземців.
"Потрапити на посаду, аналогічну тій, яку ви займали до переїзду, може бути складно, а то й взагалі неможливо", - говорить Ларю. Деякі іноземці стикаються з тим, що навичок і кваліфікації, яких вистачало для виконання певної роботи в їхній рідній країні, недостатньо для Британії.
Отримати дозвіл на роботу в Англії не так вже й легко
35-річна Анджела Рендал зіткнулася з цією проблемою, переїхавши до Великобританії з американського Лос-Анджелеса чотири роки тому до свого чоловіка, британського громадянина.
"Мені здається, моя історія зовсім не унікальна", - говорить Анджела, яка успішно займалася соціальними мережами в маркетингово-рекламної компанії і, за її словами, очікувала підвищення.
Вона розіслала свої резюме, стала шукати американські компанії з відділеннями в Британії, а також вдалася до послуг рекрутерських компаній. Проте кожного разу, коли вона приходила на відповідну, на перший погляд, співбесіду, з'ясовувалося, що її навички "ніяк не збігалися з вимогами".
У підсумку Рендал влаштувалася працювати менеджером у взуттєвий магазин, де її досвід допоміг їй в кілька разів підняти продажі. Однак вона втратила роботу, поки перебувала в декретній відпустці - компанія закрила магазини та стала торгувати тільки в інтернеті.
Ларю радить перед переїздом приєднатися до британських груп в соціальній мережі LinkedIn, щоб отримати краще уявлення про ринок праці та про наявні на ньому можливостях. Вона також пропонує вступити в британські професійні асоціації та з'ясувати, наскільки вже наявні у вас сертифікати відповідають британським стандартам. Зведіть ваше резюме максимум до двох сторінок і запишіться на курси кар'єрного зростання у Великобританії - користуючись цим, ви можете отримати доступ до спеціалізованих робочих оголошень.
Розібратися у всіх тонкощах отримання візи може бути непросто - багатьом в цьому допомагають професійні консультації фахівців у їхній компанії або сторонніх приватних консультантів. Зазвичай віза, що дає право на пошук роботи, діє півроку, і до закінчення цього періоду з її власником зв'язується британська імміграційна служба.
Мислити нестандартно
У Лондоні сприятлива обстановка для тих, хто вміє мислити творчо. Шордіч, район на сході Лондона, нерідко порівнюють з "Кремнієвою долиною" в Каліфорнії - тут розташовано чимало високотехнологічних компаній.
Навіть якщо ваш стартап не має відношення до високих технологій, творчий підхід може сильно допомогти в упорядження вашого лондонського життя.
Шордіч також відомий графіті - в цьому районі розписаний, здається, кожен другий будинок.
34-річна Ніколь Воен Уетерлі, родом з американського штату Міссісіпі, познайомилася зі своїм чоловіком-британцем в Нью-Йорку. У США Уетерлі працювала на велику корпорацію, але в Лондоні подружжя вирішило відкрити свій власний бізнес.
"Мені дуже подобається в Британії, я із задоволенням прийняла її культуру. Але Лондон настільки різний і мультикультурний, що я почала думати про те, що можна було б принести сюди з моєї батьківщини", - говорить вона. Так з'явилася ідея компанії з виробництва холодного чаю Sweet Sally Tea.
Уетерлі досліджувала ринок, орендувавши на два тижні місце в магазині на станції метро Олд-стріт. До того ж, вона завела багато нових знайомих, а це може бути непростим завданням для людини, який переїжджає в чужу країну з чоловіком, без підтримки колег та друзів.
З моменту запуску в 2014 році Sweet Sally продовжує успішно розвиватися і рости. Чаї компанії тепер подаються в лондонських пабах і ресторанах, в тому числі в володаря мішленовської зірки Harwood Arms.
Пошук житла
Лондон входить до шістки найбагатших міст планети, але з житлом справи тут йдуть сумно. Знайти дах в місті, де живуть 8,6 млн чоловік, не так вже й легко.
Згідно з нещодавньою доповіддю консультаційної фірми KPMG, людині, вперше вкладаючись у нерухомість в Лондоні, потрібен дохід в районі 77 тисяч фунтів (188 тисяч доларів) на рік. У реальності ж середній дохід лондонського жителя - 28 тисяч фунтів (43 тисячі доларів). Орендувати теж непросто, оскільки охочих дуже багато. Банк HSBC радить бути готовим погодитися на оренду відразу ж, як тільки ви оглянули потенційну знімну квартиру, і заплатити депозит, що покриває шість тижнів (при тому, що середня вартість оренди трикімнатної квартири без меблів становить 1700 фунтів на місяць, або близько 2600 доларів).
Вартість житла і оренди істотно нижча для тих, хто готовий жити за межами Лондона. Але пам'ятайте, що транспорт коштує недешево. За коротку поїздку в метро доведеться заплатити майже 3 фунти ($ 4,30). Автолюбителі сплачують збір за в'їзд у центр міста, а паркування в ньому коштує шалених грошей і нерідко обмежена за часом.
Однак не все в Лондоні захмарно дорого - безкоштовна освіта стане великим плюсом для тих, хто приїжджає з дітьми. У Лондоні непогані державні школи, але є і платні варіанти для тих, хто може собі це дозволити - наприклад, американська школа і французький ліцей для вихідців із Франції. Рік навчання в приватній школі (без проживання) обійдеться приблизно в 12 тисяч фунтів (18 з гаком тисяч доларів).

Немає коментарів:

Дописати коментар