суботу, 13 червня 2015 р.

Спецпредставником ОБСЄ на Україні може стати австрієць

Мартін Зайдік, постійний представник Австрії при ООН, з великою часткою ймовірності може замінити швейцарку Хайді Тальявіні в ролі спеціального представника
За даними австрійських ЗМІ, Зайдік є фаворитом, хоча розглядаються й інші кандидатури.
Свою згоду на призначення повинна дати Сербія, яка по ротації головує в ОБСЄ.
Повідомлення про намір Хайді Тальявіні покинути свій пост з'явилося тиждень тому - незабаром після того, як в порушення перемир'я між Києвом і самопроголошеними утвореннями ДНР і ЛНР на сході України стався перший за довгий час тривалий бій - в районі населеного пункту Мар'їнка.
Австрійська преса називає Мартіна Зайдіка найбільш імовірним кандидатом на позицію спеціального представника Організації з безпеки і співробітництва в Європі по Україні.
Глава МЗС Австрії Себастьян Курц, як повідомила газета Kurier, в якості важливого аргументу на користь Зайдіка назвав його хороші робочі контакти з Івіцею Дачичем, міністром закордонних справ Сербії, нині головуючої в ОБСЄ.

"У нього хороші шанси, але на 100% ще не вирішено", - заявив неназваний дипломат у Відні агентству Франс-прес.
Для призначення спецпредставника не потрібно згоди всіх 57 країн-членів ОБСЄ, але необхідне схвалення поточного голови організації - Сербії, а також України, Росії, Німеччини та Франції, відзначає газета Presse.
За даними Kurier, Курц обговорював можливість призначення Зайдліка з російським і німецьким колегами - Сергієм Лавровим і Франком-Вальтером Штайнмайєром.
Хайді Тальявіні, яка виступала в якості посередника на переговорах контактної групи з врегулювання конфлікту в Донбасі, без пояснення причин оголосила про намір піти у відставку через рік після призначення. Її зважена і рівновіддалена позиція здобула їй довіру всіх сторін переговорів - представників України, Росії та самопроголошених ДНР і ЛНР.
Як пишуть австрійські ЗМІ, Мартін Зайдлік відомий як дипломат, здатний жорстко, але справедливо відстоювати свої позиції. Він знає Росію і російську мову. Втім, Тальявіні теж вільно володіє російською.
Працюючи в МЗС у Відні, Зайдік очолював відділ, що займається питаннями розширення ЄС і економічного співробітництва з країнами Центральної, Східної та Південної Європи.
До призначення постійним представником при ООН Зайдік був послом Австрії в Китаї, Північній Кореї та Монголії.
Один з етапів його дипломатичної кар'єри - посаду радника-посланника посольства Австрії в Москві на початку 1990-х рр.
Він вивчав право у Віденському університеті, удосконалював знання російської мови в МГУ, навчався в університеті Джона Хопкінса в Балтіморі і попрацював волонтером в Белграді і Найробі.
ОБСЄ з Україною.

Немає коментарів:

Дописати коментар