пʼятницю, 12 червня 2015 р.

Німеччина припинила розслідування прослуховування телефону канцлера Ангели Меркель, які нібито здійснювало Агентство національної безпеки США (АНБ).

Генеральний прокурор Німеччини Харальд Ранзі повідомив, що АНБ не змогла надати достатньо доказів, щоб виправдати свої дії. У заяві прокуратури, опублікованому в п'ятницю, говориться, що "звинувачення на адресу АНБ не можуть бути підтверджені згідно з кримінальним правом".
Розслідування щодо АНБ почали після того, як у 2013 році колишній співробітник спецслужб США Едвард Сноуден розповів журналістам про практику стеження, яку активно застосовувало АНБ. За його словами, агентство нібито прослуховувало телефонні розмови високопоставлених чиновників інших країн, в тому числі й Ангели Меркель.
Недостатньо доказів

Публікація спровокувала міжнародний скандал. Відразу після появи статті, Меркель подзвонила президенту США Бараку Обамі й зажадала пояснень. Американська сторона запевнила канцлера, що не веде за нею ніякого спостереження і не має наміру його вести в майбутньому.
Торік 4 червня Ранзі сказав, що "існують достатні фактичні докази того, що невідомі члени розвідслужб США прослуховували мобільний телефон канцлера Ангели Меркель". Проте в грудні він повідомив, що слідство йде дуже повільно, і що йому не вдалося знайти достатньо доказів для перемоги в суді.
Німецький парламент веде своє розслідування стеження АНБ за Меркель, однак бундестаг також не зумів отримати допомогу від американських чиновників, повідомила газета Spiegel.
Сноуден втік до Гонконгу в травні 2013-го після того, як він розповів про глобальну програму стеження і прослуховувань, яку веде АНБ. З Гонконгу Сноуден намагався емігрувати в одну з латиноамериканських країн, побоюючись видачі американській владі. У свій кінцевий пункт проходження він летів з пересадкою в Москві. Однак поки Сноуден був у повітрі, США анулювали його паспорт, і тому він уже не зміг вилетіти з Москви, де й отримав притулок.
У США Сноудена звинувачують у крадіжці державного майна, незаконному використанні інформації, що стосується національної оборони, а також у навмисному розголошенні секретних даних.

Немає коментарів:

Дописати коментар